Klub ĽS - HZDS v zastupiteľstve PSK poukazuje na stret záujmov štyroch poslancov

03.12.2003 Celý región

Podozrenie zo stretu záujmov má tvoriť obsah podnetu Krajskej prokuratúre v Prešove poslaneckým klubom Ľudovej strany - Hnutie za demokratické Slovensko (ĽS ...
Podozrenie zo stretu záujmov má tvoriť obsah podnetu Krajskej prokuratúre v Prešove poslaneckým klubom Ľudovej strany - Hnutie za demokratické Slovensko (ĽS - HZDS) v zastupiteľstve Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Informoval o tom na tlačovej konferencii 1. decembra v Prešove jeho člen a podpredseda Krajského predstavenstva (KP) ĽS - HZDS v Prešove Ján Dobrovič.

Podľa názoru klubu sú v strete záujmov štyria poslanci krajského parlamentu, a to Ladislav Paňko, Peter Sokol, Ján Gajdoš a Marián Papcun. Prvých dvoch schválili za riaditeľov organizácií zriadených PSK počas svojho volebného obdobia poslanci zastupiteľstva, zatiaľ čo Gajdoš a Papcun zostali riaditeľmi nemocníc v Humennom a v Levoči aj po prechode zriaďovateľskej pôsobnosti zo štátu na vyšší územný celok (VÚC).
Dobrovič spresnil, že na tento problém chcú poukázať v bode Rôzne počas zasadnutia zastupiteľstva PSK v utorok 2. decembra a až potom podajú podnet na prokuratúru. Pri svojej argumentácii sa podľa Dobroviča opierajú o tú pasáž príslušného zákona o VÚC, podľa ktorej poslanec nemôže byť v riadiacich orgánoch organizácií zriadených samosprávnym krajom.
Za týmto ohláseným konaním klubu ĽS - HZDS v zastupiteľstve PSK je schovaná aktivita prameniaca z nespokojnosti, že pôvodne väčšina poslancov ĽS - HZDS sa ocitla vo výraznej menšine. Dokonca podľa predsedu KP ĽS - HZDS v Prešove Mariána Haľka im z predsedníckych a podpredsedníckych postov desiatich komisií krajského parlamentu nepatrí ani jeden. Na základe výsledkov decembrových volieb orgánov VÚC Prešov v roku 2001 vznikol 30-členný poslanecký klub HZDS - Smer, v ktorom malo HZDS 21 zástupcov. Po odštiepení Ľudovej únie a odchode predsedu PSK Petra Chudíka (zvoleného ako nominanta a člena HZDS) do nej, vznikol nový 24-členný klub Smer - nezávislí kandidáti, pričom \"chudíkovcov\" je v ňom 12, zatiaľ čo klub ĽS - HZDS sa scvrkol na deväť členov. Práve prví traja menovaní poslanci, ktorí majú čeliť podozreniu zo stretu záujmov sú \"odídenci\" z ĽS - HZDS.

(jj)
 

Vyberte región